De Kracht van Klank

Klankschalen_Lotte_Plessen

Klank heeft een enorm effect op lichaam en geest. Denk maar aan de invloed van het beluisteren van muziek. Je favoriete muziek kan een gevoel van vreugde en kracht opwekken. Terwijl andere muziek ons doet terugdeinzen. In een klankontspanning kan je deze grote impact van klank ervaren. 

In een klankontspanning nodig ik je uit een reis naar binnen te maken. Door het gebruik van verschillende instrumenten, zoals klankschalen (Tibetaans en kristal), stem/zang en andere akoestische instrumenten, ontstaan klankgolven. Deze vibraties werken in op ons hele zijn. De trillingen van klank nodigen lichaam en geest uit te ontspannen en kunnen emoties of ervaringen uit het verleden naar de oppervlakte brengen. Door de trillingen van klank worden deze ervaringen als het ware ‘los gemasseerd’ en kunnen eventuele blokkades worden opgeheven. In een klankontspanning wordt ons lichaam dus van binnenuit gemasseerd.

Maar hoe komt het eigenlijk dat klank ons zo sterk beïnvloedt? Water geleidt de trilling van klank beter dan lucht (ongeveer vier keer zo snel). Doordat water klank zo goed draagt, kunnen bijvoorbeeld dolfijnen op hele grote afstanden met elkaar communiceren. Als mens bestaan we voor 60 tot 70 procent uit water. De trilling van klank zoekt een weg door het water in ons lichaam. Deze resonanties hebben een harmoniserende werking op verschillende lagen van het lichaam: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.

Tijdens de klankontspanning zijn de klanken tot diep in ons lichaam voelbaar. De ene klank zal in een heel ander gebied voelbaar zijn dan de andere klank. In de klankontspanning mediteren we dan ook op de nāda, de innerlijke klanken. We beluisteren de verschillende klanken dus niet alleen met de oren, maar vooral met ons hele lichaam.

Nieuwsgierig naar de Kracht van Klank? Komende zaterdag, 3 maart, verzorg ik een Nāda Yoga Workshop bij Yoga Moves. Je bent van harte welkom!

symbool 2

Liefde voor het ene

To_love_one_is_to_acces_all

‘To love one is to access all’ schrijft Iyengar in zijn boek ‘Light on life’. Juist in een tijd waarin we constant streven naar meer, beter en anders is deze uitspraak van grote betekenis. We willen alles tot ons nemen, of het nu gaat om het verkrijgen van een partner, een huis of het maken van mooie reizen. We verlangen naar het consumeren van de wereld. Waarom zou je kiezen voor het ene als je zo veel moois tot je kan nemen?

Iyengar licht de uitspraak toe met de liefde voor zijn vrouw Ramamani. In plaats van het begeren en verleiden van meerdere vrouwen heeft hij in zijn leven voor één vrouw gekozen. Iyengar schrijft dat hij via haar de volledige vrouwelijke natuur heeft mogen ontdekken. ‘To love one is to access all’. Zou het niet mooi zijn als we durven kiezen en datgene waar we voor kiezen in volledigheid kunnen ervaren?

Ik moet zelf denken aan ons hondje Jos. Sinds we Jos in huis hebben, voel ik mij meer verbonden met dieren in het algemeen. Door de band die ik opbouw met onze hond heb ik het gevoel dichterbij het hele dierenrijk te staan. Ik kijk anders naar dieren en ben vegetariër geworden. Zoals Iyengar dit uitlegt; het verkennen van het particuliere kan een grote rijkheid opleveren. Het unieke brengt mij in contact met het grotere, het universele: ‘The particular is the gateway to the universal’. Ik denk dat Iyengar ons met zijn treffende uitspraak uitnodigt de schoonheid van het specifieke te bewonderen. In onze westerse maatschappij wordt het idee gevoed dat er meer nodig is dan we nu hebben om het leven vanuit tevredenheid te kunnen ervaren. Het is de vraag of de rijkheid van de ervaring hem zit in het najagen van meer. Of durven we te kiezen voor de liefde voor het ene?

Yoga is er, altijd

zelfzorgIedere dag de mat op. Soms gaat het moeizaam; op zoek naar afleiding, van alles te doen, geen tijd of vermoeidheid. Genoeg redenen om mijn mat opgerold in de hoek te laten staan. Regelmaat en toewijding is wat ik oefen door iedere dag de mat weer uit te rollen. Want alles is veranderlijk, onze gevoelens, hoe we over onszelf denken en relaties met anderen. Niks is constant. We hebben iets nodig wat stabiel is, iets dat blijft. Yoga is er, altijd.Yin yoga upavishta konasana
symbool 6

Waarom Sartre mij op het matje roept

Sartre_op_'t_matje_I_am_seen_therefore_I_am_Yogafilosofie_Jean_Paul_Sartre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tijdens mijn eerste ervaringen met meditatie was de stilte erg confronterend. Ik voelde een groot verlangen van het meditatiekussen weg te lopen vanwege de gewenning omringd te zijn door prikkels en indrukken van buitenaf. Door de stilte op te blijven zoeken, gaat het me steeds makkelijker af, al zijn er genoeg momenten waarop ik me nog steeds onrustig voel en ik me afvraag waarom ik het doe. De grote filosoof en humanist Jean Paul Sartre lijkt een antwoord te geven op deze vraag.

Het leven bestaat uit allerlei keuzes, we kiezen een bepaalde opleiding, partner en we kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen als vegetariër door het leven te gaan. Volgens Sartre bouwen we door de keuzes die we maken identiteit op en geven we zo onszelf vorm, deze mogelijkheid om te kiezen maakt ons dan ook vrij. Zelf merk ik dat deze veelheid aan keuzes ook stress kan opleveren, want hoe weet ik of ik de juiste keuze maak als een keuze zo bepalend is voor wie ik ben?

Volgens Sartre kunnen we onze identiteit in volledige vrijheid vormgeven, door voor bepaalde handelingen te kiezen of juist niet te handelen bepalen wij onze essentie. Filosofen na Sartre wijzen erop dat ook anderen in je omgeving een grote invloed hebben op jouw persoonlijke identiteit. Sartre zag de mens niet als volledig geïsoleerd en wijst erop dat we constant op zoek zijn naar bevestiging van de buitenwereld.

Deze constante zoektocht om gezien te worden is alleen al zichtbaar als we naar facebook kijken als sociaal medium. Het idee dat we over onszelf hebben, over onze identiteit, ons ego, maken we zichtbaar op onze facebook pagina door foto's van persoonlijke mijlpalen te tonen. Denk aan foto's met ons zojuist behaalde diploma, met onze partner, pasgeboren baby, etc. Het zijn zichtbare uiterlijke verschijningen van onze zoektocht naar identiteit en ontwikkeling. Met het delen van een foto ontstaat er ook een verlangen gezien te worden wat bevestigd kan worden door het aantal likes dat de foto oplevert. De angst voor niks, leegte, het niet-zijn en er niet bij horen lijkt een constante behoefte te creëren een identiteit op te bouwen en te tonen aan de buitenwereld. Anderen lijken te fungeren als spiegels en zijn bepalend voor hoe we onszelf zien:

"I am seen: therefore I am." - Jean Paul Sartre

Wanneer we ons afzonderen van de buitenwereld, bijvoorbeeld door de dag te beginnen met yoga of meditatie om zo de wereld van spiegels te verlaten, worden we geconfronteerd met dit constante verlangen naar bevestiging van anderen. Door iedere dag weer op de mat te stappen heb ik het idee steeds meer tot mezelf te komen en ben ik mij bovendien bewust geworden van de invloed van mijn sociale omgeving op mijn eigen identiteit en op hoe ik mij voel. Alleen dit bewustzijn al brengt mij steeds meer tot mezelf.

Sartre heeft naar mijn weten nooit op een yogamat of meditatiekussen gezeten en niet al zijn ideeën sluiten aan bij de yogafilosofie. Maar met het bovenstaande citaat kan hij ons bewust maken van ons verlangen gezien te worden en van onze constante behoefte in contact te staan met de buitenwereld om zo bevestigd te worden. Sartre lijkt ons uit te dagen het bouwwerk dat wij creëren aan de hand van spiegels steeds meer los te laten en onze identiteit meer vanuit onszelf op te bouwen. Je zou het kunnen zien als een uitnodiging op het matje te stappen.

symbool 4

Begin de dag in stilte

Yoga aan de kust - Algarve - Koeienkop - gomukhasana

Goeiemorgen, zondag. De perfecte dag voor een nieuw voornemen; iedere dag beginnen met een moment van stilte. Even niet meteen op mijn telefoon kijken, email checken, whatsapp, Facebook. Een mooie dag!

symbool 4

Dit Nijntje vroeg erom, even terug in de tijd!

Nijntje en yoga: We do not quit playing because we grow old. We grow old because we quit playing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~ We do not quit playing because we grow old. We grow old because we quit playing ~

Een maand geleden op vakantie in Sicilië voelde ik me bezwaard armbalanshoudingen te oefenen op het strand. Ik voelde me bekeken en ik vroeg me af of dit ook zo zou zijn wanneer ik als kind op mijn hoofd was gaan staan.. Nijntje inspireerde me vandaag om me over mijn ongemak heen te zetten voor wat yoga buiten de mat. Ik kan het iedereen aanraden ;-)

symbool 1

MAANDASANA MAART: Salamba Sirsasana / Hoofdstand met variatie garudasana / adelaarsbenen

De hoofdstand of Salamba Sirsasana wordt ook wel de 'koning der asana's' genoemd. Het wordt dan ook hoog tijd de houding als maandasana stap voor stap te bespreken. De effecten van deze houding zijn oneindig. Wanneer je de houding regelmatig doet, wordt jouw wereld letterlijk en figuurlijk op zijn kop gezet!

Maandasana_sirsasana_hoofdstand

Effect:
De houding heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Doordat het bloed de andere kant op stroomt worden de hersencellen gevoed en wordt het hart gestimuleerd. Ook kan het je hormoon- en spijsverteringsstelsel in balans brengen. Bovendien kan de houding mentale kracht geven en wordt de geest in deze houding tot rust gebracht. De schouders, nek en buikspieren worden door deze houding versterkt.

Waarschuwing:
Wanneer je last hebt van je rug of wanneer je nekklachten hebt, een hoge bloeddruk of hoofdpijn, sla de houding dan over. Wanneer je nog niet veel yogaervaring hebt, kan je kracht opbouwen met de voorbereidende houdingen onderaan dit bericht.
Verder gaat mijn voorkeur uit naar het oefenen van de hoofdstand zonder muur en samen met je docent. Zo voorkom je dat je afhankelijk wordt van de muur met het uitvoeren van deze uitdagende houding. Oefen daarom altijd met een leraar samen tot je de houding beheerst. Stel dat je toch doorklapt met het zelfstandig uitvoeren van de hoofdstand, trek je kin dan in naar de borst en probeer door te rollen.

Stappen:
1) Start vanuit chidspose (de kindhouding). Kom op de hielen te zitten en meet de afstand tussen de ellebogen door met de handen de ellebogen vast te pakken. Breng daarna de onderarmen naar voren en vouw de vingers in elkaar. Je onderste pink kan je naar binnen vouwen en de duimen kan je omhoog laten wijzen.
2) Plaats de achterkant van je hoofd tegen je handen en de kruin van je hoofd op de mat.
3) Strek de benen en breng de heupen omhoog. Duw de onderarmen in de mat, dus creëer een krachtige basis vanuit de armen en de schouders.
4) Wandel de voeten in en kom zo hoog mogelijk op de toppen van de tenen totdat de heupen recht boven de schouders zijn.
5) Breng langzaam de tenen van de grond zonder te springen, dus vooral vanuit de kracht van de buik! Dit is een cruciale stap om je balans te kunnen vinden. Trek vervolgens de knieën naar de borst en breng bovenbenen wat hoger tot ze parallel aan de mat zijn. Wanneer je nieuw bent met de hoofdstand kan het genoeg zijn om te oefenen met deze halve variatie van de hoofdstand.
6) Breng dan voorzichtig de knieën verticaal omhoog en de voeten naar achteren, de knieën zijn nog steeds gebogen. Houd de heupen in dezelfde positie, in een lijn met je hoofd en de schouders. Houd de aandacht bij de basis van de houding. Je balanceert op de armen en niet op de kruin, dus duw de armen stevig in de mat.
7) Strek dan langzaam de benen en duw de bal van de voeten naar het plafond. Houd de benen bij elkaar en kijk naar het puntje van je neus. Blijf in eerste instantie een aantal ademhalingen in de houding en bouw de duur hiervan langzaam op.
8) Om uit de hoofdstand te komen, buig je eerst de knieën en breng je de knieën en de voeten langzaam omlaag. Kom dan naar childspose en blijf daar een aantal ademhalingen. Kom niet te snel omhoog, om duizelingen te voorkomen.

Optie: Als de bovenstaande stappen je gemakkelijk afgaan kan je oefenen in de hoofdstand te komen met gestrekte benen. Ook kan je met het regelmatig beoefenen van de hoofdstand allerlei variaties in de houding uitproberen zoals op deze foto de adelaarsbenen (garudasana) of bijvoorbeeld de lotushouding om zo een vloeiende en creatieve hoofdstandserie te creëren.

Voorbereidingen:
- De neerkijkende hond (adho mukha svanasana)
- De haas (shashankasana)
- Om kracht op te bouwen in de armen kan je een aantal keer de dolphins doen (de neerkijkende hond op de onderarmen), begin bijvoorbeeld met tien keer en bouw het aantal op.
- Voer stap 1 t/m 4 uit en oefen eerst met het omhoog strekken van één been. Zo voel je hoe het is om gewicht op de armen te dragen (dus ook nu breng je zo min mogelijk gewicht op de kruin). Houd dit een paar ademhalingen aan en herhaal met je andere been omhoog gestrekt. Kom hierna naar childspose.

Drishti / kijkrichting:
Puntje van de neus.

Tegenhouding:
- Childs pose (balasana)
- De schouderstand (salamba sarvangasana)
- Oefeningen om de nek te ontspannen (draai cirkels met je kin of laat je hoofd even naar rechts en links zakken).

Oefen regelmatig deze omgekeerde houding en bekijk jouw wereld vanuit een ander perspectief!

symbool 5

MAANDASANA FEBRUARI: Balans in Parijs! Bird of Paradise / Svarga Dvidasana

Waarom doen we balanshoudingen? Balanshoudingen in yoga helpen ons niet alleen lichamelijk meer in balans te komen, maar vooral om onze geest te balanceren. Wanneer we steeds meebewegen met de constante gedachtestroom in ons hoofd, verliezen we onze fysieke en mentale balans en vallen we sneller uit een houding. Dus hoe wiebelig je je ook voelt en hoe vaak je ook uit de houding valt, kijk of je vooral je geest in balans kan houden. 

bird_of_paradise_Parijs

Effect:
In deze houding oefen je balans en flexibiliteit. Het oefenen van balans heeft tijd nodig en kan wisselen per dag. Je lichaam moet wennen aan nieuwe houdingen, maar je zal zien dat hoe vaker je oefent des te makkelijker je je kan focussen in de houding. Fysiek versterkt bird of paradise de benen, worden de heupen geopend en de liezen gestrekt. 

Waarschuwing:
Forceer de houding niet. Als het plaatsen van je knie achter je schouder of het binden pijn doet in je lage rug of schouder, is je lichaam waarschijnlijk nog niet klaar voor de houding. Oefen dan met de onderstaande voorbereidende houdingen om de heupen te openen en de liezen te strekken.

Stappen:
1) Pak je rechter kuit met je rechter hand vast vanuit een staande vooroverbuiging (uttanasana). Breng je rechter schouder onder je rechter knie. Probeer je schouder in deze positie te houden en breng je rechter hand op je rug met je handpalm omhoog. Breng vervolgens je linker hand achter je rug en haak de vingers in elkaar of pak je linker pols vast. Als je niet kan binden, zou je een riem kunnen pakken.
2) Wanneer je kan binden, duw je je linker voet in de mat en til dan langzaam je rechter voet van de mat. Focus je blik op een vast punt, dit kan helpen je balans te vinden.
3) Hou je been gebogen als het zo genoeg is en probeer zoveel mogelijk lengte te creëren in je bovenlichaam. Breng je staartbeen onder je en breng je rechter zitbot in de richting van je linker hiel. Probeer je rechter flank op te strekken zodat beide zijdes van je rug even lang zijn. Maak je linker standbeen sterk en actief en observeer het effect op je rechter heup.
4) Als je gemakkelijk staat kan je op de volgende inademing je rechter been proberen uit te strekken. Hou vooral je fundering stevig en stabiel en laat het uitstrekken van je been niet ten koste gaan van deze fundering.
5) Blijf een aantal ademhalingen in deze houding, en buig je rechter been zodat je voet weer terugzakt naar de mat. Keer terug naar uttanasana. Blijf een paar ademhalingen hier en herhaal de houding dan aan de andere kant.

Voorbereidingen:
- Om de heupen te openen: de vlinder (baddha konasana) en easy pose (sukhasana)
- Om de beenspieren te versterken en de flanken te strekken: staande houdingen als de gestrekte driehoek (utthita trikonasana) en de flankgestrekte hoek / de pijl (utthita parsvakonasana)
- Om de schouders te strekken: Koeienkop (gomukhasana) en de adelaar (garudasana)

Drishti / kijkrichting:
Een vast punt voor je op de mat of staar over je linker schouder.

Tegenhouding:
- De neerkijkende hond (adho mukha svanasana)
- Omgekeerde houdingen als de hoofdstand (sirsasana) en de schouderstand (salamba sarvangasana)

Als de houding bird of paradise nieuw voor je is, bedenk je dan dat het oefenen van balans een proces is en niet iets statisch. Probeer de houding dan ook speels te benaderen!

symbool 6

Yoga en studiestress – Drie redenen om juist wel de mat op te gaan in tijden van stress

Yoga in de bibliotheek terwijl er tentamens op komst zijn.. Oké ik geef toe dit is studie ontwijkend gedrag.. Maar toch helpt het mij mijn hoofd cool te houden en ontspannen te blijven. Lees de onderstaande redenen waarom je JUIST naar de yogales moet gaan in tijden van stress en deadlines!

yoga_en_studiestress3

I) LICHAAM
Met veel studeren ga je erg in je hoofd zitten. Erg belangrijk dus de aandacht van je hoofd te leren verschuiven naar je lichaam. Na lang zitten en lezen (of staren naar een computerscherm) kan je lichaam bovendien vast komt te zitten. Je nek, schouders en rug zijn plekken waar je snel stress vasthoudt in je lijf. Yoga kan de spieren weer wat losser maken.

II) ADEM
Stress zorgt ervoor dat je kortademig wordt en kan de hartkloppingen doen toenemen. De ademhalingsoefeningen in yoga (pranayama) kunnen je bewustzijn van je adem vergroten en zo helpen je adem weer te beheersen. Een rustige gecontroleerde ademhaling heeft meerdere positieve effecten. Zo wordt het ontspannende zenuwstelsel geactiveerd en zorgt het ervoor dat je meer gefocust bent tijdens het studeren.

III) GEEST
Door yoga kan je trainen innerlijk gecentreerd te blijven ondanks prestatiedruk en verwachtingen van buitenaf. Het kalmeert de geest en helpt de constante gedachtestroom tot rust te brengen. Met tentamens of deadlines kan het dan ook helpen je hoofd cool te houden. Zeker omgekeerde houdingen, waarin het bloed de andere kant op stroomt, kunnen helpen met een frisse blik naar je studiemateriaal te kijken.

Dus de volgende keer dat je gestresst bent en twijfelt om de mat op te gaan: juist wel doen! Al is het maar om een goed excuus te vinden de boeken even weg te leggen.

symbool 7

MAANDASANA JANUARI: Lotushouding / padmasana

De lotushouding is een bekende meditatiehouding en is vernoemd naar de lotusbloem vanwege de symbolische betekenis van innerlijke groei en schoonheid. De lotusbloem heeft zijn wortels diep in de modder liggen en groeit vanuit hier door het troebele water omhoog naar het licht, om zo boven water tot bloei te komen. Hiermee symboliseert de lotus een proces van innerlijke groei door soms duistere en pijnlijke ervaringen.
hele_lotus_full_lotus_lotushouding_padmasana_may-i-live-like-the-lotus-at-ease-in-muddy-water

 

Effect:
In deze stabiele houding is de rug opgericht en dit maakt de geest scherp en alert. Hierdoor is de houding erg geschikt voor meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen).
In de lotushouding roteren de heupen naar buiten. Deze rotatie kan op twee manieren worden tegengehouden: doordat de spieren stijf zijn of door jouw persoonlijke botstructuur wat de houding onmogelijk maakt. Alleen in het eerste geval kunnen veel heupopeners je uiteindelijk klaar maken voor deze houding. Gelukkig zijn er genoeg andere prettige meditatiehoudingen zoals de kleermakerszit, sukhasana (zie de afbeeldingen hieronder) of halve lotus.

Waarschuwing:
Forceer de benen nooit in deze houding, hier kan je knieblessures mee veroorzaken! Oefen daarom met de onderstaande voorbereidende houdingen om de heupen te openen en zorg ervoor dat wanneer je in hele lotus zit het gemakkelijk aanvoelt en je geen sensaties in de knieën of enkels voelt.

Stappen:
1) Ga zitten met de benen naar voren gestrekt.
2) Buig je rechter been en pak je voet met beide handen vast. Draai vanuit je heup je dijbeen zo dat je rechter knie naar voren wijst (in plaats van naar buiten). Breng je rechter voet hoog op je linker dijbeen en dichtbij je navel (halve lotus).
3) Buig ook je linker been en breng je linker voet zo hoog mogelijk op je rechter dij. Kijk of je de knieën laag kan laten zakken zodat de voeten hoger op de dijbenen kunnen rusten.
4) Laat de voetzolen omhoog wijzen. Bij sensaties in de knieën kom je uit de houding en kan je kiezen voor andere zittende houdingen.
5) Strek vanuit je zitvlak je wervelkolom omhoog tot aan de kruin. Kies ook een positie voor de handen, plaats de handen bijvoorbeeld op de dijbenen met de armen gestrekt of laat de handpalmen in elkaar rusten.
6) Blijf een aantal ademhalingen in deze houding, en kijk of je de duur van van de houding kan opbouwen. Herhaal de houding met je andere voet boven.

Voorbereidingen:
Heupopeners zoals de onderstaande houdingen:
sukhasana_easy_pose2 sukhasana_easy_pose

 

 

 

 

 

 

 

Drishti / kijkrichting:
Ongeveer een meter voor je op de grond of sluit de ogen.

Tegenhouding:
- De held (Virasana)
- Zittende stafhouding (Dandasana)

Ook als de fysieke lotushouding voor jou misschien niet geschikt is, neem het voorbeeld aan de lotusbloem want de innerlijke lotus is voor iedereen bereikbaar!

symbool 3 stip in het midden van de cirkel