Liefde voor het ene

Liefde voor het ene

IMG_0529

‘To love one is to access all’ schrijft Iyengar in zijn boek ‘Light on life’. Juist in een tijd waarin we constant streven naar meer, beter en anders is deze uitspraak van grote betekenis. We willen alles tot ons nemen, of het nu gaat om het verkrijgen van een partner, een huis of het maken van mooie reizen. We verlangen naar het consumeren van de wereld. Waarom zou je kiezen voor het ene als je zo veel moois tot je kan nemen?

Iyengar licht de uitspraak toe met de liefde voor zijn vrouw Ramamani. In plaats van het begeren en verleiden van meerdere vrouwen heeft hij in zijn leven voor één vrouw gekozen. Iyengar schrijft dat hij via haar de volledige vrouwelijke natuur heeft mogen ontdekken. ‘To love one is to access all’. Zou het niet mooi zijn als we durven kiezen en datgene waar we voor kiezen in volledigheid kunnen ervaren?

Ik moet zelf denken aan ons hondje Jos (zie foto hierboven). Sinds we Jos in huis hebben, voel ik mij meer verbonden met dieren in het algemeen. Door de band die ik opbouw met onze hond heb ik het gevoel dichterbij het hele dierenrijk te staan. Ik kijk anders naar dieren en ben vegetariër geworden. Zoals Iyengar dit uitlegt; het verkennen van het particuliere kan een grote rijkheid opleveren. Het unieke brengt mij in contact met het grotere, het universele: ‘The particular is the gateway to the universal’. Ik denk dat Iyengar ons met zijn treffende uitspraak uitnodigt de schoonheid van het specifieke te bewonderen. In onze westerse maatschappij wordt het idee gevoed dat er meer nodig is dan we nu hebben om het leven vanuit tevredenheid te kunnen ervaren. Het is de vraag of de rijkheid van de ervaring hem zit in het najagen van meer. Of durven we te kiezen voor de liefde voor het ene?

symbool 3 stip in het midden van de cirkel

Posted by admin

leave a comment