MAANDASANA FEBRUARI: Balans in Parijs! Bird of Paradise / Svarga Dvidasana

MAANDASANA FEBRUARI: Balans in Parijs! Bird of Paradise / Svarga Dvidasana

Waarom doen we balanshoudingen? Balanshoudingen in yoga helpen ons niet alleen lichamelijk meer in balans te komen, maar vooral om onze geest te balanceren. Wanneer we steeds meebewegen met de constante gedachtestroom in ons hoofd, verliezen we onze fysieke en mentale balans en vallen we sneller uit een houding. Dus hoe wiebelig je je ook voelt en hoe vaak je ook uit de houding valt, kijk of je vooral je geest in balans kan houden. 

bird_of_paradise_Parijs

Effect:
In deze houding oefen je balans en flexibiliteit. Het oefenen van balans heeft tijd nodig en kan wisselen per dag. Je lichaam moet wennen aan nieuwe houdingen, maar je zal zien dat hoe vaker je oefent des te makkelijker je je kan focussen in de houding. Fysiek versterkt bird of paradise de benen, worden de heupen geopend en de liezen gestrekt. 

Waarschuwing:
Forceer de houding niet. Als het plaatsen van je knie achter je schouder of het binden pijn doet in je lage rug of schouder, is je lichaam waarschijnlijk nog niet klaar voor de houding. Oefen dan met de onderstaande voorbereidende houdingen om de heupen te openen en de liezen te strekken.

Stappen:
1) Pak je rechter kuit met je rechter hand vast vanuit een staande vooroverbuiging (uttanasana). Breng je rechter schouder onder je rechter knie. Probeer je schouder in deze positie te houden en breng je rechter hand op je rug met je handpalm omhoog. Breng vervolgens je linker hand achter je rug en haak de vingers in elkaar of pak je linker pols vast. Als je niet kan binden, zou je een riem kunnen pakken.
2) Wanneer je kan binden, duw je je linker voet in de mat en til dan langzaam je rechter voet van de mat. Focus je blik op een vast punt, dit kan helpen je balans te vinden.
3) Hou je been gebogen als het zo genoeg is en probeer zoveel mogelijk lengte te creëren in je bovenlichaam. Breng je staartbeen onder je en breng je rechter zitbot in de richting van je linker hiel. Probeer je rechter flank op te strekken zodat beide zijdes van je rug even lang zijn. Maak je linker standbeen sterk en actief en observeer het effect op je rechter heup.
4) Als je gemakkelijk staat kan je op de volgende inademing je rechter been proberen uit te strekken. Hou vooral je fundering stevig en stabiel en laat het uitstrekken van je been niet ten koste gaan van deze fundering.
5) Blijf een aantal ademhalingen in deze houding, en buig je rechter been zodat je voet weer terugzakt naar de mat. Keer terug naar uttanasana. Blijf een paar ademhalingen hier en herhaal de houding dan aan de andere kant.

Voorbereidingen:
– Om de heupen te openen: de vlinder (baddha konasana) en easy pose (sukhasana)
– Om de beenspieren te versterken en de flanken te strekken: staande houdingen als de gestrekte driehoek (utthita trikonasana) en de flankgestrekte hoek / de pijl (utthita parsvakonasana)
– Om de schouders te strekken: Koeienkop (gomukhasana) en de adelaar (garudasana)

Drishti / kijkrichting:
Een vast punt voor je op de mat of staar over je linker schouder.

Tegenhouding:
– De neerkijkende hond (adho mukha svanasana)
– Omgekeerde houdingen als de hoofdstand (sirsasana) en de schouderstand (salamba sarvangasana)

Als de houding bird of paradise nieuw voor je is, bedenk je dan dat het oefenen van balans een proces is en niet iets statisch. Probeer de houding dan ook speels te benaderen!

symbool 6

Posted by admin

leave a comment