De Kracht van Klank

De Kracht van Klank

Klankschalen_Lotte_Plessen

Klank heeft een enorm effect op lichaam en geest. Denk maar aan de invloed van het beluisteren van muziek. Je favoriete muziek kan een gevoel van vreugde en kracht opwekken. Terwijl andere muziek ons doet terugdeinzen. In een klankontspanning kan je deze grote impact van klank ervaren. 

In een klankontspanning nodig ik je uit een reis naar binnen te maken. Door het gebruik van verschillende instrumenten, zoals klankschalen (Tibetaans en kristal), stem/zang en andere akoestische instrumenten, ontstaan klankgolven. Deze vibraties werken in op ons hele zijn. De trillingen van klank nodigen lichaam en geest uit te ontspannen en kunnen emoties of ervaringen uit het verleden naar de oppervlakte brengen. Door de trillingen van klank worden deze ervaringen als het ware ‘los gemasseerd’ en kunnen eventuele blokkades worden opgeheven. In een klankontspanning wordt ons lichaam dus van binnenuit gemasseerd. 

Maar hoe komt het eigenlijk dat klank ons zo sterk beïnvloedt? Water geleidt de trilling van klank beter dan lucht (ongeveer vier keer zo snel). Doordat water klank zo goed draagt, kunnen bijvoorbeeld dolfijnen op hele grote afstanden met elkaar communiceren. Als mens bestaan we voor 60 tot 70 procent uit water. De trilling van klank zoekt een weg door het water in ons lichaam. Deze resonanties hebben een harmoniserende werking op verschillende lagen van het lichaam: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. 

Tijdens de klankontspanning zijn de klanken tot diep in ons lichaam voelbaar. De ene klank zal in een heel ander gebied voelbaar zijn dan de andere klank. In de klankontspanning mediteren we dan ook op de nāda, de innerlijke klanken. We beluisteren de verschillende klanken dus niet alleen met de oren, maar vooral met ons hele lichaam. 

Nieuwsgierig naar de Kracht van Klank? Komende zaterdag, 3 maart, verzorg ik een Nāda Yoga Workshop bij Yoga Moves. Je bent van harte welkom! 

symbool 2

Posted by admin

leave a comment