_W9A7114

WAT IS YOGA?

Verbondenheid
Yoga betekent ‘eenheid’ of ‘verbinding’. Met de technieken die ons worden aangereikt in yoga kunnen we het leven vanuit heelheid ervaren. Als yogi word je steeds minder bepaald door de tegenstellingen in het leven, de ups en downs. We creëren eenheid en harmonie vanbinnen door lichaam, geest en hart met elkaar in balans te brengen. Yoga is een proces waarin we ons bewust worden van wie we zijn. Dit bewustzijn is de sleutel om in verbinding te staan met onszelf en het leven. Door jezelf volledig te omarmen, kan je met een open hart in contact staan met anderen en de wereld om je heen.

De ademhaling
De ademhaling speelt een grote rol in yoga. Door de concentratie op de ademhaling worden we uitgenodigd in het hier en nu aanwezig te zijn. Dit heeft een kalmerend effect op de geest en bovendien is het lichaam meer ontspannen. De beoefening van yoga begint dan ook bij het bewust ademhalen met behulp van de yogic breath of de ujjayi adem. Zoals de goeroe Desikachar zegt: “Zolang je kunt ademen, kun je yoga beoefenen. De rest is extra”. Yoga is dus voor iedereen, je hoeft er niet fexibel of sterk voor te zijn.

Patanjali’s omschrijving
Een bekend gezegde uit de yoga filosofie luidt: “Yoga Chitta Vritti Nirodhah” (Patanjali). Yoga stopt de wervelingen van de geest. Een belangrijk doel van de beoefening van yoga is het tot rust brengen van de geest, het verminderen van de constante gedachtesprongen. Als mensen zijn we niet alleen altijd lichamelijk actief, ook onze geest is constant in beweging en springt van het verleden naar de toekomst en weer terug naar het heden. Deze constante beweging van verlangens naar herinneringen en weer terug naar het nu creëert veel onrust. In yoga verplaatsen we de aandacht van het hoofd naar het lichaam en de ademhaling. Zo leren we in het moment aanwezig te zijn, zonder oordeel.

Er zijn meerdere omschrijvingen van yoga. Om te ontdekken wat yoga voor jou betekent, kan je het beste gewoon yoga doen!

symbool 7